طلوع آفتاب محرم با نذری‌های سنتی کرمان به یاد درگذشتگان

به گرارش خبرگزاری فارس از کرمان، فارغ از تقویم، محرم در کرمان از پیش از طلوع آفتابِ اولین روز آغاز می‌شود، کسانی که طی یک سال گذشته عزیزی را از دست داده‌اند از چند روز قبل تدارک یک آش بلغور را می‌بینند تا در اولین روز از ماه محرم، اهالی محله را به صرف یک صبحانه نذری به یاد عزیزشان دعوت کنند، برخی نیز شله‌زرد می‌پزند که آموزش هر دو را در این گزارش می‌آوریم. البته کسانی که از درگذشت عزیزشان بیش از یک سال گذشته باشد، در دهه اول محرم تدارک پخت عاشوری دارند و انواع مختلفی از نذری‌ها را می‌پزند. بلغور کرمانی پای ثابت نذری‌های آسمانی‌ها بلغور کرمانی خاص و معروف است، ارزش غذایی آن بالا بوده و ورودش به جمع غذاهای نذری سابقه‌ای به بلندای تاریخ کرمان دارد. گندم، گوشت گوسفندی، لوبیا چیتی، نخود، عدس، دنبه و روغن، باقلا، زیره، سیاه‌دانه، تخم شوید، نمک، زردچوبه، دارچین، پیاز، تره و پیازچه اجزای اصلای این خوشمزه جان را تشکیل می‌دهند، میزان آن هم از این قرار است که هر چقدر گندم داشتید، یک سوم آن میزان را حبوبات بریزید، اگر پر ملات دوست داشتید، میزان حبوبات را بالاتر ببرید. تهیه آش بلغور زمان زیادی می‌برد، درست مثل حلیم، یک شب تا صبح بانیان را درگیر می‌کند، اگر حوصله پخت آن را ندارید سراغ دیگر موارد بروید، اما اگر مثل کرمانی‌های قدیم مطمئن هستید که طعم لذیذ آن به سختی‌اش می‌ارزد، دست به کار شوید، ابتدا گندم را خوب پاک کنید، بشویید خشک کنید و به دستان آسیاب بسپارید، گندم نباید خیلی خرد و به سمت آرد شدن برود، همین که ریز ریز شد، کافی است. دوباره آن را پاک کنید تا آثاری از سنگ آسیاب در آن نمانده باشد، بشویید یک شب آن را خیس کنید، داخل پاتیل بریزید اگر از جنس مس باشد بهتر است، دو برابر گندم ها آب بریزید، جوش آمد، شعله‌اش را کم کنید و چند دقیقه یک بار آن را هم بزنید تا ته نگیرد. در یک ظرف جداگانه گوشت را با مقداری پیاز، نمک و زردچوبه خوب بپزید و آن را به خوبی له کنید، پیازداغ هم درست کنید، هرچه بیشتر بهتر! بعد از اینکه بلغور ساعتی روی اجاق گاز بود، گوشت‌ها به همراه پیازداغ، زیره، سیاهدانه، تخم شوید آسیاب شده، تره و پیازچه چرخ شده (می‌توانید از خشک شده آن نیز استفاده کنید زیاد سخت نگیرید) همه اینها را اضافه و روغن و دنبه بریزید و صبر کنید خوب جا بیفتد، بعد از آن حبوبات پخته شده را اضافه کنید و بگذارید چند دقیقه‌ای بماند، اگر آب آن کم شد، کم‌کم به آن اضافه و یکدست کنید. در این مرحله آش بلغور شما آماده است، آن را در ظرف مناسب بکشد، با کمی حبوبات، باقلا و پیازداغ تزئین کنید، دست بچه‌ها بسپارید تا آن را بدست همسایه‌ها برسانند. یک دسر وارداتی اما پذیرفته شده  شله‌زرد هم از دیگر نذری‌های مورد علاقه کرمانی‌ها است، هر چند اصالتا کرمانی نیست، اما سابقه حضور آن قدمتی بالا بلند دارد و خوردنش از زمان حاکمیت ابراهیم‌خان بر کرمان در میان مردم رواج داشته تا جایی که برخی به آن ابراهیم‌خانی هم می‌گویند. برای پخت این دسر خوشمزه هم به برنج معطر نیم‌دانه، زعفران دم کرده، شکر، گلاب، کره یا روغن، دارچین، نمک و خلال بادام نیاز داریم، برنج هر اندازه بود، دو برابر شکر اضافه کنید. برنج‌ها را پاک کنید، چندین بار بشویید و آنها را به همراه گلاب خیس کنید، این کار را برای خلال‌های بادام هم تکرار کنید. آب را روی اجاق گاز بگذارید، مخلوط برنج با آب و گلاب را به پاتیل اضافه کنید و حرارت را زیاد کنید، وقتی جوش آمد کف روی آن را بگیرید و شعله را کم کنید تا برنج بپزد، پخت برنج را تا اندازه‌ای که مغز آن کمی سفت باشد، ادامه دهید و بعد شکر اضافه کنید، خوب هم بزنید تا ته نگیرد، بعد خلال بادام و زعفران دم کرده غلیظ بریزید، کمی بعد مقداری از آن را در ظرفی بیاورید، اگر غلظتش خوب بود، کره یا روغن را اضافه کنید، توجه داشته باشید شله‌زرد وقتی که سرد می‌شود، غلیظ‌تر است. آن را در ظرف مناسب بکشید و با خلال بادام یا پسته، دارچین و پودر نارگیل تزئین کنید. نذری‌هاتون قبول، التماس دعا پایان پیام/۸۰۰۶۵/ب






شما می توانید این مطلب را ویرایش نمایید




این مطلب را برای صفحه اول پیشنهاد کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *